Woda o odpowiednich parametrach jest niezwykle ważna w przypadku pensjonatów oraz hoteli. Prawidłowe właściwości wykorzystywanej wody mogą przysłużyć się samemu obiektowi, jakości i komfortowi obsługi oraz pracom wykonywanym na miejscu. Ponadto jakość wody przekłada się na standard pobytu gości, ich zadowolenie i wygodę. Niejednokrotnie zdarzają się sytuacje, w których wykorzystywana w budynkach hotelarskich woda wymaga poprawy.
Hotele i pensjonaty to miejsca, w których jakość wody ma kluczowe znaczenie na wielu płaszczyznach. Jest wykorzystywana w systemach grzewczych, pralniach, w hotelowej kuchni. Oprócz tego zasila wszelkie hotelowe atrakcje, jak: baseny, jacuzzi, prysznice oraz inne składowe wyposażenia strefy SPA & Wellness. Ponadto jest też dostępna w pokojach gościnnych, gdzie korzystają z niej odwiedzający. Woda w takich placówkach służy także utrzymaniu ogrodu w dobrym stanie.
Wymienione wyżej kwestie są i tak jedynie przysłowiowym wierzchołkiem góry lodowej i stanowią ogół zastosowań wody w obiektach hotelowych oraz pensjonatach. Woda o właściwych parametrach jest w stanie przynieść właścicielom, obsłudze i co najważniejsze gościom wiele korzyści i wysoki komfort. To przede wszystkim brak awarii i niższe koszty eksploatacyjne, wyższy standard podawanych potraw napojów na bazie uzdatnionej wody, czyste pranie, bardziej wydajne i efektywne sprzątanie, ogromny komfort podczas kąpieli dla gości.
Woda stosowana w hotelach i pensjonatach powinna spełniać normy przyjęte w rozporządzeniu dotyczącym jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, jednak coraz więcej hoteli i pensjonatów decyduje się na oferowanie wody jeszcze wyższej jakości. Zdają sobie sprawę, że to znacznie podnosi standard usług, ale i ma wpływ na lepsze funkcjonowanie placówki. Z tego względu na popularności zyskują dopasowane do potrzeb stacje uzdatniania wody.
Do najczęstszych problemów, z jakimi borykają się hotele i pensjonaty, należy wysoki stopień twardości wody. We własnych ujęciach jest to żelazo i mangan. Do tego placówki często decydują się na ochronę wody przed skażeniem mikrobiologicznym z zastosowaniem lamp UV. W wielu przypadkach doskonałą propozycją okazuje się także poprawa właściwości organoleptycznych wody, jak: smak zapach, barwa z pomocą urządzeń działających w oparciu o węgiel aktywny.