Filtry kuchenne to wygodne i praktyczne urządzenia, mające na celu dokładne uzdatnienie wody przeznaczonej do spożycia. Do najpopularniejszych filtrów kuchennych należą systemy odwróconej osmozy, ultrafiltracji i nanofiltracji. Dzięki precyzyjnej metodzie filtracji membranowej, systemy są w stanie zmiękczyć wodę, poprawić jej smak i zapach, a nawet wyeliminować bakterie i wirusy.
Najdokładniejszy sposób filtracji wody kranowej. Sprawdzony i doceniony przez blogerów kulinarnych. Nie tylko poprawia smak i zapach, ale także usuwa z wody wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia oraz szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje (bakterie, wirusy).
Alternatywa dla odwróconej osmozy o nieco niższej dokładności. W wyniku procesu ultrafiltracji skutecznie usuwane są z wody zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia, w składzie pozostają natomiast drogocenne minerały. Taki rodzaj filtra kuchennego idealnie sprawdza się jako filtr oczyszczający wodę do celów spożywczych.